Phylice Ghetta (1984)


Phylice Ghetta - Kikker (nov.1984)


Phylice Ghetta - Vrije Vloer (feb.1987)
  
Phylice Ghetta (1992) - met Renee Oskam

   
Phylice Ghetta
(1982-1992)
Het trio Hans, Pim & Igor (vanaf 1989 Rob):
De Utregse King Crimson!
Wat er aan Phylice Ghetta vooraf ging >>

Phylice Ghetta
(1982-1992)


Igor Blok, drumsHans Thiemens, basPim Thiemens, gitaar & zangRob van der Gon Netscher, drumsEdgar (Igor) Blok, een aankomend geoloog, met een zeer aparte drumstijl (zo bleek later) reageerde op onze advertentie. Zijn debuut was om nooit te vergeten: twijfelachtig drumwerk, niet maatvast, maar wat een sympathieke vent!
Bij zijn tweede poging was het ijs gebroken en wisten we dat dit een lange en goede samenwerking zou gaan worden.
Ook nu weer snelle opeenvolgende veranderingen: vertrek van percussionist Peter Bos en zanger Charles Hunfeld en op zoek naar een andere oefenruimte en....de eerste nieuwe LP's, na jaren, van King Crimson. 
Het LP-trio DISCIPLINE, BEAT & THREE OF A PERFECT PAIR van King Crimson uit de begin jaren 80 en de "atoombunker" als nieuwe oefenruimte in Utrecht hadden een dusdanige invloed dat de muziekstijl resoluut veranderde bij het inmiddels in 1984 overgebleven trio Igor, Hans & Pim, genaamd: PHYLICE GHETTA

Toen we een nieuwe naam wilden bedenken, bleek onze liefde voor katten doorslaggevend. Zo waren wij erg onder de indruk van de Felix the Cat strips en tekenfilms uit de jaren dertig. En als je Felix the Cat een aantal malen heel snel achter elkaar uitspreekt, komt er uiteindelijk vanzelf Phylice Ghetta uit!!!!!

Het was een fijne band om in te spelen: alle ruimte voor improvisatie, alle drie een bepaalde creatieve inbreng en uiteindelijk een stuk of zestig songs in tien jaar tijd!
Veel optredens waren er helaas niet, want we maakten geen mainstream songs en van commercie hadden we geen kaas gegeten of wilden we niets weten. Dwarse muziek vereist dwarse mensen…


In 1991 vertrok drummer Igor Blok om geologische redenen,omdat zijn toekomst niet in de muziek zou liggen.
Rob van der Gon Netscher, een trouwe fan van de band en vriend van Igor, nam de taak over.
Door de muziek van "Ghetta" was hij zo gedreven dat hij in slechts vier jaar het drummen onder de knie kreeg en een eigen stijl creëerde in de toch al zeer onregelmatige maatsoorten die de band hanteerde.
Er leek een nieuw tijdperk te ontstaan voor de band, zeker toen de vocalen werden aangevuld door
de bijdrage van zangeres (en later ook toetsen) Renee Oskam. 
Maar de nieuwe ideeën kwamen maar moeizaam tot een eindresultaat.
(zie W2WARTHOG)
Het voortbestaan van Phylice Ghetta werd bovendien bemoeilijkt, door de muziekkeuze, nauwelijks te plaatsen en daardoor ook moeilijk te verkopen. Optredens werden zeer gewaardeerd, maar waren op één hand te tellen.
Al met al leek er te weinig over om nog muziek voor te maken en Phylice Ghetta stopte na bijna 10 jaar.


In 1998 besloten Pim en Hans om een aantal nummers uit verschillende jaargangen samen te brengen en uit te geven als overzichts-cd, getiteld ‘Warthog’. Deze cd is samengesteld uit ca. 12 uur Phylice Ghetta-muziek opgenomen in naar schimmel geurende oefenruimtes en tijdens optredens in het 10-jarig bestaan van de band (1982-1992). Zelfs de originele studio-opnames uit 1987 en 1992 kunnen eigenlijk allemaal als amateuropnames bestempeld worden. Een cd waar niet te veel van de geluidskwaliteit verwacht moet worden. De muziekkwaliteit van Phylice Ghetta blijft in elk geval verrassend genoeg. Een cd die bij de band past. Een cd voor een klein publiek.


Eind 2017 is het ‘grootste’ live-optreden van Phylice Ghetta, namelijk het optreden in de Vrije Vloer in Utrecht op 21 februari 1987 geremasterd en op cd uitgebracht onder de titel ‘LIVE!’


In de zomer van 2018 is het eerste demo-studiowerk van Phylice Ghetta uit 1987 getiteld ‘Out of Colours’ geremasterd en in vergelijk met de op de cd ‘Warthog’ verschenen versies in verbeterde uitvoering op cd uitgebracht.


Ook in de zomer van 2018 is de tweede studio-demo van Phylice Ghetta uit 1992, getiteld ‘Watch the Bullfight’ geremasterd en in vergelijk met de op de cd ‘Warthog’ verschenen versies in verbeterde uitvoering op cd uitgebracht.

In februari 1992 vond het een na laatste Phylice-optreden plaats in Hengelo in de nieuwe bezetting met Rob en Renee. Daarom een spannend maar ook behoorlijk goed optreden met een volledig ander, maar tegelijk ook weer volkomen eigen repertoire in vergelijk met LIVE! uit 1987. Wel jammer, dat er alleen cassette-opnames van bestaan, zodat de geluidskwaliteit, ondanks veel afstoffen en poetsen, helaas niet aan die van LIVE! kan tippen. Maar wel een welkome aanvulling om het Phylice-repertoire meer volledig vastgelegd te hebben. Daarom ook nu weer bijna tachtig minuten de zeer herkenbare Phylice Ghetta-sound op de live-cd IN CONCERT! in Metropool, Hengelo.Warthog - Phylice Ghetta wp004LIVE! - Phylice Ghetta wp019Out of Colours - Phylice Ghetta wp020Watch the Bullfight - Phylice Ghetta wp021IN CONCERT! - Phylice Ghetta wp023


 


You can order cd's at: tiemwerk1@caiway.nl
or

06 - 290 60 600

<< terug

warthog productions 2005